zaterdag 19 september 2009

Hier begrijp ik dus niets van...

De hele wereld zit in een financiële crisis. De schuld wordt dan welleswaar bij de banken neergelegd. Maar eigenlijk moeten we de schuld ook bij de politiek zoeken. Natuurlijk kan je niemand in hoofdelijk aansprakelijk stellen in de lokale politiek van dit kleine kikkerlandje... Maar ik durf toch wel stiekem te wijzen naar het het gedrocht van een Europese overheid, de Europese bank en natuurlijk de Amerikaanse Overheid en de Amerikaanse centrale bank.

Uiteraard klopt zijn er hele grote vraagtekens te zetten bij het bonussysteem dat gehanteerd werd binnen het bancaire systeem. En natuurlijk de over ingewikkelde / complexe financiële constructies waar ik helemaal geen verstand van heb.

Maar als ik terug kijk op de algemene beschouwingen zie ik dat er contant gewezen wordt naar de banken en de opmerkingen dat de banken de problemen maar moeten oplossen. Dit gaat mij echt een brug te ver. In plaats dat er handen in boezem wordt gestoken wordt er gewezen. En als er dan gevraagd wordt om een richting te geven hoe we de rotzooi moeten oplossen. natuurlijk de oplossing bedenken en uitvoeren is iets wat zeer lastig is, zeker omdat wij in dit kleine landje veel te veel afhankelijk zijn van de rest van europa en de wereld. Maar een beetje richting, een visie en een strategie hadden we toch wel kunnen krijgen.

Als CEO van een bedrijf waar het slecht gaat verwacht je als werknemer ook dat een CEO sturing gaat geven, een visie neerzet. de rest van het de directie en het management zal deze visie en strategie borgen en bewerkstelligen en er zal draagkracht gezocht worden bij alle werknemers, klanten en toe leveranciers. Als dat er is, kan het altijd nog door allerlei factoren misgaan. Maar je gaat als verantwoordelijke niet in tijd van crisis 24 consultancybureaus inhuren om eerst alles rustig te onderzoeken, alle paden en sporen in de duinen in kaart te laten brengen inclusief alle konijnenhollen in de hoop dat je iets miraculeus vindt.

Ik kan er niet bij dat er de politiek verantwoordelijke van dit land niet opstaat en richting geeft, maar dat hij alles in handen van consultants geeft in de hoop dat die de oplossing gaan vinden. Het mooie nog dat hij vind dat hij een beslissing heeft genomen tot deze werkgroepen. Dit is geen beslissing... Dit is een keuze tot afschuiven.. natuurlijk zijn consultants niet die zaken onderzoeken per definitie niet slecht, maar je moet ze wel een richting en een opdracht meegeven..

Ik hoop dus dat er in de aankomend periode zaken gaan veranderen, dat er iemand opstaat die sturing gaat geven, die visie heeft en de strategie gaat bepalen en weer samenhang in de samenleving gaat creëren.

Geen opmerkingen: