woensdag 9 februari 2011

Blogpost IT Professional: Naar een veiliger internet...

... met de sociale wachter?

Tegenwoordig word ik niet meer gevraagd om te helpen met besmette pc’s of het onschadelijk maken van spambommen. Ik heb mijn omgeving kennelijk kunnen overtuigen om degelijke beveiligingssoftware te kopen. Ik word wel vaak aangesproken door bezorgde ouders.

Opgroeiende kinderen zijn lastige wezens, ik kan het weten want er liggen er nu twee boven te slapen. Gelukkig zijn die van mij nog redelijk jong (3 en 5 jaar), maar dat neemt niet weg dat ze al regelmatig zelfstandig op internet gaan.

Uiteraard heb ik hiervoor maatregelen getroffen, zodat ze niet per ongeluk op content stuiten waar ze nog niet aan toe zijn. De webfilter in mijn pc-beveiligingssuite doet gelukkig perfect zijn werk.

Jeugd en Facebook
Maar ik kan me voorstellen dat ouders van grotere kinderen een zwaardere uitdaging hebben. Zodra kinderen echte web 2.0-sites en sociaalnetwerksites als Facebook gaan bezoeken, wordt het immers allemaal een stuk lastiger.

Kinderen of jong volwassenen hebben er interactie met bekenden, onbekenden en vele virtuele vrienden. Deze virtuele Facebookwereld blijkt ook een stuk explicieter en harder dan de echte wereld.

Kinderen van tien tot zestien jaar worden er belaagd door volwassen die meer willen dan alleen een goed gesprek. Het idee dat je kind benaderd wordt door dit soort predators en dat je er weinig aan kan doen, is heel frusterend. Maar ook leeftijdsgenoten kunnen keihard zijn en als een soort cyberpesters andere kinderen kwetsen.

Controle nagenoeg onmogelijk
Controle door ouders is bijna onmogelijk, want dat zou betekenen dat je continu moet meekijken of minimaal zelf Facebookvriend moet zijn. Kinderen vinden het ook niet cool om vrienden van papa of mama te zijn op internet. Het is een feit dat de invloed op je kinderen naarmate ze ouder worden steeds kleiner wordt.

Het is dus wachten totdat er een tool komt die onze kinderen in realtime kan beschermen tegen alle soorten ongewenste contacten op sites als Facebook, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze bespied worden door hun ouders. Ouders moeten tegelijk het gevoel krijgen dat ze controle hebben op wat hun kinderen doen en meemaken op Facebook. Zo kunnen ze ingrijpen wanneer dit echt nodig is, maar zonder de privacy van hun kinderen te schenden.

Want pubers zullen niet toestaan dat hun ouders toegang krijgen tot al hun activiteiten op Facebook, maar zullen het stiekem wel prettig vinden dat er een slim digitaal vangnet is met tentakels in de ‘echte’ wereld om problemen te voorkomen.

Jammer genoeg kan ik mijn vrienden en bekenden nog niet onmiddellijk helpen aan zo’n tool, maar de komst van zo’n echte sociale wachter kan volgens mij niet lang meer duren.

.


Bron: http://www.ITprofessional.be

1 opmerking:

Miranda zei

Via Gerard op je weblog gekomen en lees graag je blogs!
Bovenstaande is zo waar! Mijn oudste is nu 10 en ik merk dat het veel scheelt dat onze pc beneden staat. Zo af en toe even langslopen om te zien wat hij doet werkt tot nog toe prima! Hopelijk blijft het zo ;-)