zondag 1 mei 2011

Nieuwe blog op computable.nl : Justitie wil encryptie verbieden..

Jet Hoogendijk, plaatsvervangend hoofofficier van Justitie in Amsterdam, heeft dinsdag 19 april 2011 in het programma Eén Vandaag gepleit voor een verbod op het versleutelen van bestanden. Aanleiding voor dit pleidooi zijn de problemen die justitie heeft gehad bij het toegang krijgen tot de versleutelde bestanden op de pc van Robert M., bekend van de Amsterdamse zedenzaak. Het is een begrijpelijke reactie van Jet Hoogendijk, maar verre van realistisch.

Het klopt dat de met Truecrypt versleutelde harde schijf het onderzoek heeft opgehouden. Het was mede dankzij de verdachte zelf dat Justitie uiteindelijk toegang heeft gekregen tot de bestanden. Als je het mij persoonlijk vraagt, behoort de misdaad waar Robert M. van verdacht wordt tot de zwaarste categorie en moeten alle middelen aangewend worden om mensen te pakken die zich hier schuldig aan hebben gemaakt of maken. Maar de vraag is of een verbod op encryptie van bestanden de oplossing is.

Vervelend in het nieuws
Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen er juist voor om hun belangrijke of gevoelige informatie te versleutelen. Zeker wanneer organisaties privéinformatie van personen opslaan, of wanneer blootgestelde informatie grote consequenties kan hebben voor de samenleving of de eigen organisatie. Justitie en politie zijn zelf een aantal keer vervelend in het nieuws gekomen, omdat er een usb-stick, laptop of pc gevonden werd waar informatie op stond die niet naar buiten mocht.

Het grote probleem is de mens zelf. Een van onze nare eigenschappen is dat we fouten maken. Helaas zal het altijd kunnen gebeuren dat iemand een laptop of usb-stick vergeet op een vliegveld, of dat deze gestolen wordt van de achterbank. Juist daarom willen steeds meer bedrijven dat hun bestanden, usb-stick en harddisks worden versleuteld.

Classificatieniveau
Daarnaast zie je ook steeds vaker dat encryptie zelfs vereist wordt. Enerzijds wordt deze regelgeving vanuit het buitenland opgelegd, omdat de moederorganisaties van bedrijven daar hun hoofdkantoor hebben. Anderzijds stelt ook de Nederlandse overheid dat wanneer een systeem aan een bepaald classificatieniveau voldoet, encryptie op het apparaat verplicht is.

Ik vind het dus redelijk kort door de bocht van deze plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie om versleuteling te willen verbieden in Nederland. Sterker nog, ik denk dat het zowel praktisch als wettelijk niet eens haalbaar is. Uiteraard is een nuance in de wetgeving wel op zijn plaats. Vastleggen dat wachtwoorden of encryptiesleutels moeten worden vrijgegeven in geval van een verdenking van een serieus misdrijf klinkt me al aannemelijker in de oren. Maar zelfs dan balanceer je op de rand van de schending van de privacy en zal dit de nodige stof doen opwaaien.

Originele posting is te vinden op..
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/security/3902698/1276896/justitie-wil-encryptie-verbieden.html

woensdag 9 februari 2011

Blogpost IT Professional: Naar een veiliger internet...

... met de sociale wachter?

Tegenwoordig word ik niet meer gevraagd om te helpen met besmette pc’s of het onschadelijk maken van spambommen. Ik heb mijn omgeving kennelijk kunnen overtuigen om degelijke beveiligingssoftware te kopen. Ik word wel vaak aangesproken door bezorgde ouders.

Opgroeiende kinderen zijn lastige wezens, ik kan het weten want er liggen er nu twee boven te slapen. Gelukkig zijn die van mij nog redelijk jong (3 en 5 jaar), maar dat neemt niet weg dat ze al regelmatig zelfstandig op internet gaan.

Uiteraard heb ik hiervoor maatregelen getroffen, zodat ze niet per ongeluk op content stuiten waar ze nog niet aan toe zijn. De webfilter in mijn pc-beveiligingssuite doet gelukkig perfect zijn werk.

Jeugd en Facebook
Maar ik kan me voorstellen dat ouders van grotere kinderen een zwaardere uitdaging hebben. Zodra kinderen echte web 2.0-sites en sociaalnetwerksites als Facebook gaan bezoeken, wordt het immers allemaal een stuk lastiger.

Kinderen of jong volwassenen hebben er interactie met bekenden, onbekenden en vele virtuele vrienden. Deze virtuele Facebookwereld blijkt ook een stuk explicieter en harder dan de echte wereld.

Kinderen van tien tot zestien jaar worden er belaagd door volwassen die meer willen dan alleen een goed gesprek. Het idee dat je kind benaderd wordt door dit soort predators en dat je er weinig aan kan doen, is heel frusterend. Maar ook leeftijdsgenoten kunnen keihard zijn en als een soort cyberpesters andere kinderen kwetsen.

Controle nagenoeg onmogelijk
Controle door ouders is bijna onmogelijk, want dat zou betekenen dat je continu moet meekijken of minimaal zelf Facebookvriend moet zijn. Kinderen vinden het ook niet cool om vrienden van papa of mama te zijn op internet. Het is een feit dat de invloed op je kinderen naarmate ze ouder worden steeds kleiner wordt.

Het is dus wachten totdat er een tool komt die onze kinderen in realtime kan beschermen tegen alle soorten ongewenste contacten op sites als Facebook, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze bespied worden door hun ouders. Ouders moeten tegelijk het gevoel krijgen dat ze controle hebben op wat hun kinderen doen en meemaken op Facebook. Zo kunnen ze ingrijpen wanneer dit echt nodig is, maar zonder de privacy van hun kinderen te schenden.

Want pubers zullen niet toestaan dat hun ouders toegang krijgen tot al hun activiteiten op Facebook, maar zullen het stiekem wel prettig vinden dat er een slim digitaal vangnet is met tentakels in de ‘echte’ wereld om problemen te voorkomen.

Jammer genoeg kan ik mijn vrienden en bekenden nog niet onmiddellijk helpen aan zo’n tool, maar de komst van zo’n echte sociale wachter kan volgens mij niet lang meer duren.

.


Bron: http://www.ITprofessional.be

dinsdag 25 januari 2011

Blogpost IT Professional; Security: waar trek je de lijn?

En wie bepaalt waar die getrokken wordt?


Niemand kan nog zonder, maar elk bedrijf moet zich de vraag stellen hoever het moet gaan in het inrichten van beveiligingssystemen op het computernetwerk en in het datacenter. Dit vraagstuk kan je van verschillende kanten bekijken. Maar het blijft altijd een balans zoeken tussen geld uitgeven en inschatten welke risico’s je ermee afdekt.

Tijdens zakelijke vregaderingen krijg ik vaak de vraag “maar wij zijn toch geen bank, dus zoveel security hebben wij toch niet nodig?” Waarop ik steeds hetzelfde antwoord moet geven: “inderdaad, uw bedrijf is geen bank, maar heeft u er al eens over nagedacht wat er gebeurt met uw bedrijfsprocessen als uw systemen niet meer werken, of privégegevens van uw klanten misbruikt worden door derden of data niet meer te vertrouwen zijn?”

Als het gaat om beschikbaarheid van systemen wordt de aanschaf van nieuwe apparatuur of software vaak gezien als een vanzelfsprekendheid, maar zodra het gaat over de andere twee vragen is het vaak moeilijk oversteken. Toch ben ik van mening dat ethisch gezien bedrijven soms wat vaker zouden moeten oversteken.

Bedrijven moeten zich er meer bewust van zijn dat alle informatie in hun databases per definitie confidentiële informatie is. Hetzelfde geldt voor data op een laptop, tablet of smartphone. Het gaat dan niet alleen om naam, adres, woonplaats en telefoonnummers, maar ook e-mailadressen, aankoop- en betalingsgedrag. Niemand wil dat dergelijke informatie op straat komt te liggen, laat staan in handen komt van criminele organisaties.

Maar ook de juistheid van informatie en data in systemen is heel belangrijk. Niets is zo vervelend als financiële gegevens die onbedoeld niet kloppen. Dat kan heel nadelige gevolgen hebben voor een bedrijf, maar helemaal vervelend wordt het als orders verkeerd of niet verstuurd worden door foute data in het systeem.

Probleem uitbesteden?
“Dan besteden we applicaties en systemen toch gewoon uit en brengen ze in de cloud en dan ligt de verantwoordelijkheid ergens anders”, is een vaak gehoord argument. Niets is uiteraard minder waar. Technisch is het vaak een voordeel en de operationele kosten zullen waarschijnlijk lager liggen, maar de verantwoordelijkheid over de data verhuist niet mee naar de cloud.

Persoonlijk vind ik dat bedrijven die gebruik (gaan) maken van cloudservices heel goed moeten onderzoeken op welke manier de cloudservice provider zijn data gaat bewaken en beschermen. Niets lijkt mij vervelender dan dat je als organisatie het nieuws haalt, door toedoen van een derde partij.

Hoe controleer je wie, vanaf welk apparaat, waar vandaan toegang krijgt tot de informatie? De hedendaagse technologie maakt alles mogelijk, maar de balans tussen wat kan en wat je wil dat kan, moet met beleid gevonden vonden worden.

Dus als er een lijn getrokken wordt op een bepaalde plaats omdat de markt of de organisatie daar om vraagt, moet je wel altijd zorgen dat de lijn bewaakt wordt met de juiste technologie, om de balans in evenwicht te houden.

BRON: ITProfessional.be

woensdag 5 januari 2011

Leah is lief...

Vandaag even snel wezen kijken bij mijn verse nichte Leah...
En ze is echt heel lief.. een wolkje van een baby kijk maar..


L.E.A.H.

dinsdag 4 januari 2011

Leah is geboren

Gisternacht (3 januari)is Marieke bevallen van een dochter Leah. Dit betekent dat ik nu oom ben geworden. Van het dochtertje van mijn broertje.

Ik wil ze nu via deze weg alvast feliciteren en hoop de kleine snel te zien.

maandag 3 januari 2011

Muziek keuze peuter en kleuter mannen

Er was een tijd dat ik dacht dat we de muziek keuze tot de pubertijd van onze onze kinderen wel konden sturen. Maar helaas is gebleken dat we daar totaal geen enkele invloed op hebben. Toch denk ik dat we de mannen een goede richting in hebben gestuurd. De eerste jaren van merijn stonden vooral in het teken van Dirk Scheele
we zijn een aantal zelfs naar concerten van hem geweest. Merijn stond met zijn kindergitaar mee te swingen in de kamer als we een cd op zette.

Uiteraard werd Xander daar behoorlijk in meegenomen.

Nu merijn ouder wordt (hij is nu 5 1/2 jaar) begint hij echt zijn eigen muziek voorkeuren te krijgen en het leuke is dat Xander (3 1/2) daar volledig in meegaat. Zo liggen hier nu echt kinder cd's met serieuze muziek. Hoog in de hitlijsten staan bijvoorbeeld Ralph Mackenbach
met nummers als Click Clack en Wicki de Viking.. Uiteraard doen de dames Senna & Anna het ook super met hun my family ofschoon ik dit laatste liedje niet echt heel erg leuk vind.

Er was een ander mini zangertje op dat junior songfestival die niet echt lekker zong live, maar het nummertje wat hij te horen bracht wordt hier grijs gedraaid. Mano is wat ons betreft de winnaar geweest van de nationale feestje met het nummer ga niet meer weg.

Maar mijn persoonlijk absolute nummer 1 van de kinderhits van dit moment van het kinder trio Lisa, Amy & Shelley met het nummer fout ventje..

Toch zijn er ook plaatjes of artisten waar ik weinig of helemaal niets heb. Zo vind ik dat liedje van sieneke echt verschrikkelijk, toch kunnen de kinderen deze volgens mij wel waarderen. Maar waar ik echt een hekel aan heb is Justin Bieber.. Wat een verschrikking, toch vinden zowel Merijn als Xander zijn liedjes leuk. Ja en dan moet je er af en toe toch aan geloven... brr



TV opnames Check Point - deel 2 (incl. Behind the scenes)

Op de blog van de website van Whizpr (het PR buro van Check Point) staat een leuk stukje over de TV opnames voor Mediazine, met beelden van de opnames (behind the scenes). Klik op de tekst om de beelden te zien.

TV opnames Check Point - deel 2 (incl. Behind the scenes)

Twee weken geleden schreef ik al over het tv-optreden van Check Point's Jan-Paul Oosterom. Hij had zoveel te vertellen tijdens de opnames dat de makers van Mediazine besloten zijn input over twee uitzendingen te verspreiden. En die tweede uitzending was gisteren. Hieronder de uitleg van Jan-Paul over wat nou eigenlijk een virus is (en wat de makers ervan willen bereiken).

Bovendien is nu ook de behind the scenes video van de opnames beschikbaar. Een korte impressie van hoe zo'n tv-opname eigenlijk van de andere kant eruit ziet.

zondag 2 januari 2011

Mediazine S01E07 Haal meer uit internet: veiligheid



Hackers, virussen, onveilige websites en andere gevaren op internet -- het lijkt wel alsof het wemelt van de gevaren als je aan het surfen bent. Hoe kun je nu nog veilig internetten met al die onheilspellende berichten?

Een gelukkig nieuw jaar