maandag 15 juni 2009

Hoe bestrijd je opkomend populisme?

Zonder politiek kleur te bekennen, is het duidelijk dat het Nederlandse politieke gamma overdonderd wordt door populisme. Als partijen als PVV, Lijst Fortuyn, SP, Partij voor de dieren, TON zo zwaar voet aan de grond krijgen, of in ieder geval tijdelijk groot in de Peilingen zijn.

Als je makkelijk naar de verschillende standpunten kijkt, adresseren ze altijd een zeker probleem in de samenleving. Alleen problemen benoemen is niet zo moeilijk en met een oplossing komen die vaak te kort door de bocht nog veel makkelijker...

Ik begrijp dat sommige oplossingen vaak te ingewikkeld zijn om goed uit te leggen. Sommige zaken zijn niet op te lossen, of in ieder geval niet door dit kleine landje alleen en sommige zaken zijn nu eenmaal geen probleem, alleen ervaren we het zo.

Als je nu met gepaste afstand naar de politieke boodschappen gaat kijken is het eigenlijk soms best leuk om te zien hoe bepaalde personen de aanval zoeken tegen het opkomend populisme. Sommige zie zelf proberen weg van de minste weerstand, en gaan rare dingen roepen, andere gaan stromingen negeren.

Het lastige alleen is dat wanneer personen die van zichzelf niet populistisch zijn ingesteld soms heel dom uit de hoek komen als populistische opmerkingen gaan plaatsen, kijk wat de lijdendvoorman van de VVD laatst zei over het ontkennen van de holocaust.

Negeren heeft ook duidelijk geen zin, omdat de opmerkingen van de populist wel een groot deel van de nederlandse bevolking aanspreekt. En als dat niet bestrijd groeit het als kool, kijk naar de neo maoïstische partij SP. Groot geworden met veel one- liners en eigenlijk altijd over buiten gehouden, en kijk hoe groot die partij is geworden.

Het is een lastig ding, maar populisme bestrijd je met een goed programma, wat wel doorgedacht is, door een partij die breder is dan één man of vrouw. Maar die wel geleid wordt door een persoon die het goed doet in de media, maar niet onbetrouwbaar overkomt. Een partij naast opmerkt, signaleert, ook de kern van het probleem kan uitleggen, maar vooral met reële oplossingen komt. Welke breed gedragen worden door de grote middengroep van nederland, met altijd het grotere belang in de gedachte, zonder te veel links of naar rechts uit te schieten..

Vooralsnog ben ik nog zoekende..

Nu is er initiatief gestart op Internet op Wilders van repliek te bedienen. Nou ik ben benieuwd. Ik geloof namelijk niet dat een Blog het medium is dit soort uitwassen te bestrijden. Maar goed we zullen zien, hoe lang ze het volhouden, zonder echt linksaf te slaan. http://prettigevoortzetting.nl/ We gaan het meemaken zullen we maar zeggen.

Geen opmerkingen: