maandag 16 juli 2007

Foto backup

Ik maak me al een hele tijd zorgen over het feit dat ik voor ongeveer 8 gigabite aan foto's heb op mijn pc, van allerlei waardevolle momenten van het leven. Natuurlijk laten wij de allermooiste afdrukken, maar als je ziet hoeveel foto's er op de harde schijf staan. Dan ga je als security specialist op een gegeven moment zorgen maken.

Je begint met back-up's te maken naar een tweede harde schijf, maar je hebt geen raid systeem in je pc dus je moet dat hand matig doen, daarnaast kan ik die ruimte veel te goed gebruiken voor het video editten. Fase twee is weg schrijven, eerst naar CD, maar ja, dat kost te veel cd's, dan maar naar DVD. Maar het beheer van deze methode is lastig en je weet ook dat die glimmende schijfjes niet het eeuwige leven hebben. Het zou toch jammer dat je PC net door een of andere slammerbammer virus wordt gegrepen en dat al je foto's met die slammerbammer virus mee de prullebak in gaan en dat dan achter blijkt dat je glimmende schijfjes het niet meer doen.

Nee ik moest op zoek naar wat beters. Iets waar goed voor mijn foto's gezorgd wordt een plek waar als er brand uitbreekt in mijn huis dat ik niet eerst door de vlammende vuurzee mijn PC hoef te redden, maar dat ik mij gelijk kan ontfermen of de zaken die mij echt aan het hard gaan. Je moet er toch niet aan denken dat ik in badjas net mijn hoogzwangere vrouw en kleine peuter in de veilig in de voortuin heb staan, in hun handen twee geschrokken katjes en de paspoorten en dat ik me weer naar binnen moet snellen... nee daar moet iets beters op te vinden zijn.

Na niet te lang zoeken, ik bedoel, iedere recht geaarde digitale fotograaf met enigsinds internet affiniteit had alleen een gratis account bij flickr.com. Nee niet flicker, maar flickr.com, een volle dochter van het ooit zo veel betekenende Yahoo.com, de google uit de jaren 90. Damm ik wordt oud. Dat gratis account is best leuk, onbeperkte disk ruimte, lekker snel uploaden, maar één beperking 100 MB uploaden maximaal per maand. Kortom dat betekent omgerekend dat ik de aankomende 5 jaar bezig zou zijn om mijn huidige foto archief veilig te stellen... en met de hoeveelheid foto's die Mariette van Merijn schiet, laat staan als zometeen de tweede erbij is.. pff dat gaan we niet meer goed maken.

Gelukkig heeft flickr de mogelijk tot een pro account 25 dollar per jaar of zo onbeperkt uploaden en onbeperkt opslag en een handige 'uploader' en ja ik moet zeggen het gaat fantastisch. Ik ben nu twee dagen bezig en ik weet zeker dat ik al hun servers vol aan het pompen ben en nu maar hopen dat flickr en ik niet te gelijk last krijgen van een slammerbammer virus of iets dergelijks en dat zij wel een goede backup strategie hebben, want ik heb het te druk met online ordenen van mijn vele duizenden foto's.. Gelukkig heeft Mariette ze bijna ook allemaal ingeplakt in mooie albums... want hoe je een beeldscherm ook wendt of keert een foto moet je eigenlijk in je handen houden, of ben ik nu zo ouderwets.

O ja, ondanks dat vele mensen flickr ?? zien als een soort etalage van hun leven, beschouw ik het als een hele goede manier om mijn foto's op te slaan en te archiveren.

Geen opmerkingen: