VOEDING OP VERZOEK OF VOEDEN VOLGENS EEN SCHEMA [Deel 1?]
Toen Mariette van te voren zei dat ze graag weer wou proberen of borstvoeding wou gaan lukken dacht ik bij mezelf. YES... Dat relaxed, de vorige keer wou het niet lukken de kleine wou niet drinken bij mama. Aangezien hij wel de eerste 8 weken borstvoeding had gedronken, had dat een behoorlijke inpact op ons leven. Mariette zat de hele dag met een Kolf en voelde zich niet een melkkoe. Als ik thuis was probeerde ik zoveel mogelijk de fles te geven en kon zo ook s'nachts mijn steentje bijdragen. Maar vooral Mariette had het hier erg zwaar mee. Als de kleine lag te slapen zat zij te kolven en als hij wakker was zat ze hem te voeden. niet relaxt dus.
Dus het vooruitzicht dat Xander aan de borst zou gaan was voor mij een goed vooruit zicht.
1) Mariette hoefte niet meer en te kolven en te voeden.. Iets wat met een twee jarige peuter puber geen prettig vooruitzicht was.
2) Als luie man dacht ik natuurlijk zo dat scheelt mij werk..
3) Mariette had het zich persoonlijk aangetrokken dat de eerste niet ging en dat kon nu worden rechtgezet.
4) Voor de band tussen Xander en Mama zou dit optimaal zijn.
5) Borstvoeding zou een stuk goedkoper zijn kunstvoeding.
Och en zo zijn er vast nog wel een aantal redenen te vinden zijn, maar de belangrijkste reden natuurlijk is het feit dat het de beste voeding is voor baby, een voeding welke volledig is afgestemd op de baby en de omstandigheden.
Voordat het kindje komt heb je er als man totaal niet over nagedacht, maar bij normale en niet afgekolfde borstvoeding, wordt de baby doorgaans op verzoek van het kind aangelegd. Dit klinkt misschien logisch of juist niet, maar voorlopig is dit nog niet echt praktisch. Want dit betekent dat het kindje bepaald wanneer er gedronken wordt. Dit betekent dat de baby op de meest onlogische tijden komt voor een voeding... Vlak voordat we weg moeten, midden in de nacht (uiteraard is dat normaal), vlak voordat er bezoek komt. Gevoelsmatig konden we het voeden met het flesje bij Merijn timen en plannen. Uiteraard ging die vlieger niet altijd op, maar het ging redelijk.
Daarnaast reist natuurlijk de vraag waarom moeten we voeden op verzoek, als het met een plannen via een schema veel makkelijker is? Er zijn volgens de specialisten vele redenen om het op verzoek te voeden te prefereren boven het veel praktisere schematische voeden.
De specialisten zeggen het volgende:
Wanneer ouders het natuurlijke systeem van signalen die een baby afgeeft aan de moeder negeren, kan dat resulteren in ontwrichting van het drinken van een baby en daardoor een lage inname en te weinig melk. Verder kan het onnodige extra huilen dat volgt uit het uitstellen van voedingen of ontmoedigen van de baby daadwerkelijk ongezonde stress in z’n lijf veroorzaken. Immunologisch gezien kan een limiet stellen aan de voedingen van een baby in een bepaald schema de pogingen van een baby dwarsbomen om een ziekte onder de leden af te weren en z’n inname van antistoffen en immunoglobines, van vitaal belang, zo verminderen.
Deze tekst komt uit een vertaling van een artikel geschreven door Lisa Marasco and Jan Barger in 1997.
Ik heb natuurlijk zelf de vertaling niet gedaan, maar die heb ik geleend van de volgende site http://www.natuurlijkouderschap.org/
Maar goed daar kom je weer bij mijn eerder gestelde vraag. Hoe eerlijk is de site van natuurlijk ouderschap, gebruiken zij dit artikel niet om hun punt te maken. Ja zeg ik dan, maar gelukkig laten ze wel twee kanten zien en hebben ze het artikel integraal overgenomen, maar objectief is niet en de filosofie vaOP n natuurlijk ouderschap hang al helemaal niet aan. hmm.
Op de website purelijfkracht.nl
Wordt ook over schema's hier.. Hier durven ze zelfs te zeggen dat voeden volgens een schema meer duidelijkheid geeft. Maar ze wijzen ook het feit bij dat voeden op schema de melk productie achteruit kan lopen, aangezien je op veel meer sites verteld wordt dat dit het geval is zullen we het maar aannemen.
Kom je natuurlijk gelijk op de volgende vragen.. hoe weet je dat je baby honger heeft of dat hij last heeft van krampjes? Of is je baby aan het clusteren...?
Iets wat mij wel verontruste in dat artikel op de site purelijfkracht.nl is de volgende passage:
In het begin zul je dus vaak voeden en zal je baby kleine porties drinken. Hij zal ook 's nachts willen drinken. Dat is goed voor je baby en goed voor het opbouwen en in stand houden van je melkproductie. Tegen de derde maand ontstaat een ritme; jullie zijn op elkaar ingespeeld en jullie zullen beiden tevreden zijn met de voedingsfrequentie. Het kan zijn dat je vijf of zes keer per dag voedt en een keer 's nachts, maar het kan ook zijn dat je acht of tien keer per dag voedt en drie keer 's nachts. Elk kind is weer anders.
Tegen de derde maand ontstaat een ritme??? Volgens mij is dat ongeveer de periode dat Mariette weer aan het werk moet.. Betekent dit dat we totdat de zwangerschapsverlof van Jet is afgelopen dat we opzoek moeten gaan naar een ritme...? En dat we dat ritme dan gelijk moeten gaan afbouwen? dus dat we al met afbouwen beginnen voordat er lang en breed een ritme is. Ik had gehoopt dat we volgende week ergens al een ritme op de post zouden krijgen.
Laten we maar even rustig kijken hoe het gaat lopen... en misschien vinden wij dat ritme of de balans automatisch en veel eerder, want wij zijn natuurlijk voor het ouderschap geboren...
openstaande vragen:
hoe weet je dat je baby honger heeft?
hoe weet je dat hij last heeft van krampjes?
Wat kan je doen tegen die krampjes?
is je baby aan het clusteren...?
Hoe herken je het verschil tussen zuigbehoefte van een baby en honger?
Hoe kan je s'nachts je vrouw het beste bijstaan?
Behandelde vragen*
(Borst) voeding op verzoek vs voeden volgens een schema
Inleiding
*zeg nooit beantwoorde vragen, want met zaken als borstvoeding, opvoeding en vrouwen weet je het als man toch nooit zeker.. en om het makkelijk en overzichtelijk te houden heb ik hoef je alleen maar te klikken op het onderwerp van de behandelde vragen op bij het 'artikel**' te komen.
** als je het zo noemen mag....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten