maandag 20 augustus 2007

Borstvoeding en vaders (Part 3)

HOE WEET JE DAT HIJ OF ZIJ LAST HEEFT VAN KRAMPJES [Deel 1 ?]

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een baby met krampjes zeker geen grapje.
Het gewoon zielig om te zien dat de zo'n klein kindje al zijn spieren aanspant en met zoveel ernst in zijn kleine gezichtje je zo hulpeloos aankijkt, dat je gewoon uit de ogen kan aflezen dat hij pijn heeft in zijn buikje en hij daarnaast bijna ontroostbaar zit te huilen.

De volgens de specialisten worden deze krampjes (ook wel Koliek genoemd) wordt veroorzaakt door de melk, het ene kindje zal er meer last van hebben dan de andere, maar het is zeker niet leuk om te zien.

Er zijn allelei zaken die de moeder kan doen in de hoop de krampjes te voorkomen

Maar mijn ervaring is dat je er als vader soms zelfs een beetje van in paniek kunt raken, omdat je zo hard je best wil doen om het kindje te laten stoppen met huilen, maar dat zo weinig helpt. Zo heb ik zelf minuten lang met Merijn en Xander rond gelopen op mijn schouder, en heb liedjes proberen te zingen (iets waarvan een kind eigenlijk spontaan al zal gaan huilen).

Dat rond lopen is iets wat voor mijn gevoel goed werkt. Ook het masseren van de het buikje, of het pinken doet soms wonderen. Het belangrijkste is dat je zelf niet moet paniekeren, want heeft sowieso een slechte effect op de baby. Als de baby het gevoel heeft dat jij de macht over de situatie hebt, zal dat hem ook rust geven.

Ook af en toe van houden verwisselen kan soms wonderen doen. Zo is deze houding soms de manier.

Ik weet wel dat Xander als hij tot rust is gekomen het heerlijk ontspannend vind om op zijn buik op mijn borst te liggen... maar ga niet te veel bewegen...


Hou hoe dan ook, altijd één ding in je gedachte die krampjes gaan altijd weer over, meestal na een uurtje, maar bijna zeker na drie maanden.

PS soms wil hulp van buitenaf ook werken, zo zijn wij vandaag naar een Osteopaat geweest.

openstaande vragen:

hoe weet je dat je baby honger heeft?
is je baby aan het clusteren...?
Hoe herken je het verschil tussen zuigbehoefte van een baby en honger?
Hoe kan je s'nachts je vrouw het beste bijstaan?

Behandelde vragen*
(Borst) voeding op verzoek vs voeden volgens een schema

Inleiding

hoe weet je dat hij last heeft van krampjes?
Wat kan je doen tegen die krampjes?*zeg nooit beantwoorde vragen, want met zaken als borstvoeding, opvoeding en vrouwen weet je het als man toch nooit zeker.. en om het makkelijk en overzichtelijk te houden heb ik hoef je alleen maar te klikken op het onderwerp van de behandelde vragen op bij het 'artikel**' te komen.

** als je het zo noemen mag....

Geen opmerkingen: